Yedi kurucu üyeyle yola çıkan ve şu anda 35 üyesiyle Bursalı mühendis kadınları temsil eden BUMKAD, güçlenerek yoluna devam ediyor. Türkiye’de mühendis kadınlarla ilgili tek dernek olduklarının altını çizen BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, “Biz, sosyal sorumluluk ya da maddi destekler sunmaktan öte, bilgi birikimimizi topluma aktarmak istiyoruz. Kadın mühendis adaylarımızı, sektörde çalışan kadın mühendisleri ve mühendis olmak isteyen çocuklarımızı bilgilendirmek ve desteklemek istiyoruz. Dernek olarak Betpark bu amaçla yola çıktık ve bu bağlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
“SOSYAL SORUMLULUK DEĞİL, TOPLUMSAL ZORUNLULUK”
BUMKAD olarak mühendisliğin farklı dallarından üyeleri bünyelerinde bulundurduklarını belirten Öztürk, “Sosyal sorumluluk değil, toplumsal zorunluluk felsefesiyle bu işe başladık. Amacımızı tüm kadın mühendisleri aynı çatı altında toplamak. Sadece Bursa’dan değil, Türkiye’nin çeşitli illerindeki kadın mühendislerden de olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hepimiz bir arada olursak, daha güçlü olacağız. Bizim, gönüllü olarak çalışacak, yetkinliğini, tecrübelerini derneğimize ve topluma aktaracak mühendis kadınlara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Kadınları iş hayatına çekmenin önemi hakkında konuşan Öztürk, “Derneğimizi kurarken bir takım araştırmalar yaptık. Şu anda Türkiye’deki üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olan öğrencilerin sadece yüzde 20’si kadın. Bu çok düşük bir rakam ve mutlaka ele alınması gereken bir durum. Bunun yanı sıra, çeşitli Safirbet Betpark sebeplerden iş hayatından çekilen kadınlarımız var. Bunların da tekrardan iş hayatına entegre olması gerekiyor. Bu hedefler doğrultusunda biz de çalışmalarımızı ve etkinliklerimizi başlattık” dedi.
BUMKAD’IN GÖZ BEBEĞİ ‘KUTUP YILDIZI’ PROJESİ
Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü; “Göz ağrımız olan ‘Kutup Yıldızı’ projemizle üniversite öğrencisi, kadın mühendis adaylarına mentörlük desteği veriyor ve onların sektöre hazır bir şekilde girmesini istiyoruz. Sektörde faal olarak çalışan arkadaşlarımıza da eğitim konusunda her türlü desteği sunuyoruz. Bunun yanı sıra sektörden çekilmiş mühendis kadınları da desteklemek istiyoruz. Tekrardan iş hayatına girmeye hazır olmayan kadınlarımızı ise derneğimiz çatısı altında tecrübelerini paylaşmaya davet ediyoruz.”
Mühendisliğin erkek egemen bir sektör olduğunu ve Betebet kadınların bu alanda kendilerine yer bulabilmek adına oldukça çaba sarf etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Öztürk, “Sektör içerisinde zorlanıyoruz, hepimiz bunun farkındayız. Kadınların, özellikle mühendis kadınların, iş hayatında yükseldikçe erkekleştiğine dair eleştiriler alıyoruz. Bizim buna ihtiyacımız yok. Kadın olarak çok iyi noktalarda olabiliriz” şeklinde konuştu.
Kadının yönetici ya da mühendis olmanın haricinde, eş ve anne olarak da rolleri olduğuna değinen Ülfet Öztürk, “İş hayatında çalışma şartları yoğun ve sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Erkek egemen bir alan olduğu için kadın burada yer edinirken ya kendinden çok fazla taviz veriyor ya da çok daha fazla çalışması gerekiyor” diye konuştu.
“KADIN – ERKEK EŞİTLİĞİ ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI”
Kadının iş hayatındaki konumunu güçlendirmek adına yapılan çalışmalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, “Kadın – erkek eşitliği adına kamu kurumları, şirketler ve dünya genelindeki kuruluşlar önemli çalışmalar yapıyorlar. Bu anlamda ben kadın birliklerine ciddi destek verilmesi gerektiğine inanıyorum. Ancak bunların sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu sağlanamazsa, kadın – erkek eşitliği sadece sözde kalıyor” dedi.