Kadın işgücündeki artış, kalkınmaya katkısının yanı sıra üretkenliği artırarak işgücü verimliliğini yükseltecek ve birçok alanda olumlu katkı sağlayarak ekonomimizi daha hızlı büyüyecektir.
Kadınların iş gücüne katılımı arttıkça, aile gelirinin artacağı ve yoksulluk oranlarının düşeceği bir gerçektir. Dolayısıyla, kadın işgücünün artması, yoksulluğun azaltılmasına da katkı sağlar.
Kadınların iş gücüne katılımının artması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına da yardımcı olarak, kadınların ekonomik ve sosyal statülerine katkıda bulunurken, şirketlere ve işverenlere daha geniş bir işgücü havuzu sunarak işgücü alternatiflerini arttıracaktır.
Hepimiz bu konuda aynı fikirdeyiz, peki daha neler yapmalı?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2024 yılının teması olarak
"Kadın Girişimciliği/Kadım İstihdamı" olarak belirlenmiştir. Buna göre, 2024 yılı boyunca kadın girişimciliğini ve istihdamını artırmaya yönelik mevcut program ve faaliyetler arttırılarak geliştirilmeye devam edilecektir.
Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) işverenlere, işe alacakları işsizlerin mesleki bilgi ve becerisini iş yerinde gözlemleyebilme, eğitim verme ve işe alma konusunda isabetli karar verme imkânı sunuyor.
Proje kapsamında, işverenler belirledikleri vasıflara sahip kadın katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kuruma katılımcı adayı bulunmasına yönelik talep de iletebilecektir.
Bu sayede, biz işverenler ihtiyaç duyduğumuz iş gücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu olmadan yetiştirme imkânına kavuşabilecek ve doğru işçi bulma olanağını elde edebileceğiz.
Bu noktada tek eleştirim; destek süresinin 3 ay gibi çok kısa bir süre sınırlandırılması. Bunun en az 6 aya uzatılması projenin daha fazla işverenin dikkatini çekmesini sağlayacaktır.
Üretimde kadın istihdamı çok önemlidir, dolayısıyla bu konuda daha fazla teşvikler verilmeli, politikalar ve uygulamalar hayata geçirilmelidir.
Diğer taraftan, kadınların iş ve aile yaşamlarını dengelemelerine yardımcı olmak için esnek çalışma modelleri de teşvik edilebilir. Evden çalışma, esnek çalışma saatleri gibi uygulamalar sayesinde kadınlar işe devam edebilirken aile sorumluluklarını da yerine getirebilirler.
Kadınların işgücüne katılımını artırmak için kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin geliştirilmesi ve erişiminin kolaylaştırılması da önem taşımaktadır.
Kadınlara eğitim ve mesleki gelişim fırsatları sunarak yeteneklerini geliştirmelerine ve üretime katılmalarına destek olunmalıdır, bu sayede kadınlar daha yüksek pozisyonlara yükselebilir ve daha fazla iş fırsatına erişim sağlayabilirler.
Bu tip sosyal haklar çalışanlar açısından önemlidir, ancak bunun yanında işvereni en fazla teşvik edecek olan ise teşvik ve desteklerdir.
Kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla vergi teşvikleri ve diğer finansal destekler de sağlanabilir. İşverenlere kadın çalışanları için vergi indirimleri veya teşvikler sunularak kadın istihdamının artması teşvik edilebilir. Vergi teşvikleri ve destekler ne kadar cazip olur ise işverenler, kadın istihdamına o derece olumlu bakacaktır.
Üretim, ülke kalkınması ve kadın istihdamı arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Kadınların işgücüne katılımı ve üretim sektöründe daha fazla yer almaları, ekonomik büyümeyi artırarak, ülkenin kalkınmasını destekler.