Erkek egemen sektörde başarı hikayesi
Otomotiv sektöründeki üç kadın genel müdürden biri olduğunu ifade eden Thierry Diniz Otomotiv Genel Müdürü İpek Yalçın, “Firmamızda üst düzey yöneticilerin yarısı kadın. Orta kademe yöneticilere baktığımızda yüzde 60’ının erkek, yüzde 40’ının kadın olduğunu görüyoruz. İlk göreve başladığımda kadın mavi yaka çalışanlar yüzde 1 oranındayken bu oran yüzde 11’e kadar çıktı. En büyük hayalim bu oranı arttırmak” dedi.
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği’nin (NİLSİAD) öncülüğünde, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) iş birliğiyle düzenlenen “Değerler Buluşuyor Tecrübe Konuşuyor” söyleşilerinin konuğu, Thierry Diniz Otomotiv Genel Müdürü İpek Yalçın oldu.
Programın açılışında, NOSAB Müteşebbis Heyet Başkanı ve NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras ve NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez selamlama ve yeni yıl mesajlarını pandemi sebebiyle video yoluyla iletti.
Yılın son haftasına güzel bir enerjiyle girdiklerini belirten İpek Yalçın, iş yaşamındaki tecrübelerini paylaştı. Yalçın ayrıca sivil toplum örgütlerinde yaptığı çalışmaları da anlattı.
Diniz Holding’in çalışmaları hakkında bilgi veren İpek Yalçın şunları söyledi:
“ Thierry Diniz A.Ş. Diniz Holding A.Ş ve Michel Thierry S.A ortaklığıyla kuruldu. Johnson Controls’un otomotiv fonksiyonları bünyesinden ayırması ile Adient adıyla yeni bir yapılanma kuruldu. Thierry Diniz, Diniz Holding ve Adient ortaklığı ile devam etti. Sage Automotive İnteriors’ın global ölçekte tüm Adient kumaş fabrikalarını satın almasıyla ortak yapısı da evrildi ve Diniz Holding- Sage Automotive İnteriors haline geldi. Otomotiv sektörü için kumaş üretimi ve laminasyonu yapıyoruz. İleri teknoloji üretim anlayışı ile otomotiv endüstrisi için koltuk kumaşı üretiyoruz.”
ÜRETİMİNİN YÜZDE 40’INI İHRAÇ EDİYOR
Firmanın ortaklık yapısı hakkında bilgi veren Yalçın, Diniz Holding’in Bursa’da bilinen bir marka olduğunu söyledi. Yabancı ortağı Sage Automotive’in 18 farklı ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Yalçın, üretim tesislerinin yanında, dizayn ve satış departmanlarının da bulunduğunu anlattı. Yalçın, yabancı ortak ve yerel ekibin kumaşın geliştirilmesi ve inovasyon aşamasından başlayarak üretime kadar engin bir bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de kurulu tüm sanayi kuruluşlarına koltuk kumaşı ürettiklerini ifade etti. Üretiminin yüzde 40’ını ihraç ettiklerini aktaran Yalçın, makine ağırlıklı bir şirket yapısına sahip olduklarını dile getirdi.
SEKTÖRDE ÜÇ KADIN GENEL MÜDÜRDEN BİRİ
Firmada üst düzey yöneticilerin yarısının kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Yalçın “Orta kademe yöneticilere baktığımızda yüzde 60’ının erkek, yüzde 40’ının kadın olduğunu görüyoruz. İlk göreve başladığımda kadın mavi yaka çalışanlar yüzde 1 oranındayken bu oran yüzde 11’e kadar çıktı. En büyük hayalim bu oranı arttırmak. 25 yıldır otomotiv sektöründe çalışıyorum, 23 yılı lojistik ve satış fonksiyonlarında geçti. Sage Holding’in tek kadın genel müdürüyüm. Yabancı ortaklı bir şirkette çalıştığım için çok şanslıyım. Otomotiv sektöründeki üç kadın genel müdürden biriyim” dedi.
HER ZAMAN İŞİMİ SEVEREK YAPTIM
Her zaman işini severek yaptığını söyleyen İpek Yalçın, “Her şeyin bir zamanı olduğuna inanıyorum. İlk önce yöneticilik, BUİKAD başkanlığı, başkanlığın bitmesiyle genel müdürlük… Başkanlığı devrettim ve ağustos itibariyle genel müdür olarak göreve başladım. Başkanlığım sırasında genel müdür olsaydım çok zorlanabilirdim” diye konuştu.
TÜM EKSİKLİKLER ÇALIŞARAK GİDERİLİR
Üretim departmanında da faal olarak çalıştığını dile getiren Yalçın, üst düzey yönetim kadrolarında da kadın çalışanların sayısının artması gerektiğini söyledi. Kadınların iş yaşamına dair tüm eksikliklerini çalışırken giderebileceğini aktardı. Son yaşanan gelişmeleri değerlendiren Yalçın, artık pek çok kadının bir ekonomist gözüyle piyasayı değerlendirebildiğini vurguladı. İş hayatında var olabilmek için mükemmel olmaya gerek olmadığını söyleyen Yalçın, zamanla her şeyin öğrenilebileceğini ifade etti.
AŞILMASI GEREKEN ENGELLER VAR
İş yaşamında, literatürde cam tavan olarak tabir edilen engellerin olduğunu söyleyen İpek Yalçın, karşılaşılan engelleri üçe ayırdığını belirtti. Bu engelleri; örgütsel, toplumsal ve bireysel engeller olarak tanımladı. Toplumumuzun ataerkil bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Yalçın, anne olmak, çocuk ve yaşlı bakımının iş hayatına engel olabileceği gibi bir düşüncenin olduğunu söyledi. Bireysel olarak toplumdaki ön yargılarla başa çıkmak gerektiğini belirten Yalçın, ailesinin her zaman kendisine destek olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE’DE YÜZDE 1 ORANINDA GERİLEDİ
Pandemi döneminde yapılan araştırmalara değinen Yalçın, salgın döneminde kadınların sorumluluklarının arttığını ve iş hayatlarının kesintiye uğradığını belirtti. Home office çalışmanın kadınlara imkan yarattığını da sözlerine ekleyen Yalçın, kadınların iş yaşamında var olmasını sağlayacak networklerin gelişmesi gerektiğini söyledi. Global alanda kadın yönetici sayısının pandemiyle yüzde 2 artış gösterdiğini kaydeden Yalçın, bu oranın Türkiye’de yüzde 1 oranında gerilediğini belirtti.
EMEĞİN CİNSİYETİ OLMAZ
Kadınların her seviyede çalışabileceğinin altını çizen İpek Yalçın, Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Merkez Bankası Başkanlarının kadınlardan oluştuğunu vurguladı. Yalçın, ülkemizde de kadınların istihdamdaki oranın arttırılması gerektiğini, emeğin cinsiyetinin olamayacağını söyledi.
DEĞİŞİM KAÇINILMAZ
BUİKAD’ın gerçekleştirdiği projelere de değinen Yalçın, ‘Noktalama Projesi’nin önemine dikkat çekti. Yalçın, üniversite öğrencisi genç kızların bu proje ile hayata hazırlandığını vurgulayarak, dünyanın sürekli değişim içinde olduğunu belirtti. Z kuşağıyla birlikte çalışmaya başladıklarını ifade eden Yalçın, üniversitelerle iş birliğinin çok önemli olduğunu, meslek liseleri dahil erkek egemen tüm sektörlere kız çocuklarının yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.
2022 SÜRDÜREBİLİRLİK YILIMIZ OLACAK
Firma olarak 2020 yılından çok şey öğrendiklerini belirten Yalçın, yabancı ortaklı bir yapı olmaları nedeniyle pandeminin etkilerini çok önceden hissettiklerini belirtti. Önlemler alarak, yurt dışı ziyaretlerini yasakladıklarını belirten Yalçın, “Firma içi ziyaretleri durdurduk, iki ay içinde home office sistemine geçtik. Online toplantılar başladı. Bu süreçte yerli üretimin önemi ortaya çıktı. Çünkü tüm tedarik zincirleri kopmaya başladı. Covid-19 sağlık sektörünün önemini de ortaya çıkardı. Karbon miktarının azaltılması, dijital dönüşüm öncelikli gündem maddeleri haline geldi. Bizim gelecek nesillere borcumuz var. Bu nedenle ‘İyilik bir insanlık sanatıdır’ sloganıyla hareket ediyoruz. 2022 bizim sürdürebilirlik yılımız olacak. Önümüzdeki 10 yıl çok hızlı değişimler olacak. Geri dönüşüm, zararlı olmayan kimyasallar, atıkların yerinde azaltılması gibi konularda kendimizi geliştireceğiz ”dedi.
PROJELER SES GETİRDİ
BUİKAD’daki faaliyetlerini de değerlendiren Yalçın, “2009 yılından beri BUİKAD üyesiyim. Genel Sekreterlik, Başkan Yardımcılığı, Başkanlık görevlerini icra ettim. Kadın kadının dostudur içeriğini çok net ortaya koyuyor. İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri sadece Bursa’da değil tüm Türkiye’de bir marka haline geldi. Noktalama Projesi rol modeller ortaya çıkardı. Zirveden Gelen Topuk Sesleri ve girişimcilik projeleri de ses getirdi. BUSİAD ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz çalışmalar da var. KAGİDER koordinatörlüğünde gerçekleştirilen projelerimiz de oldu” diye konuştu.