“5. Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi” gerçekleştirildi

Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’na bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun düzenlediği 5. Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi, BUSİAD Evi bahçesinde yoğun katılımla gerçekleştirildi.

DERNEKLER 28.09.2022, 15:42
“5. Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi” gerçekleştirildi

2016 yılında BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim koordinatörlüğünde, KalDer’in desteğiyle kurulan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, 5. Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, “Hayat Birlikte Güzel” mottosuyla organize edildi.

Etkinliğin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, “Her alanda eşitliğin, daha güzel bir dünya için şart olduğunun bilincindeyiz” diyerek şunları söyledi:

“Toplumsal cinsiyet eşitliğini önemsiyoruz ve savunuyoruz. Yüzde 8,5 olan kadın üye sayımızı artırmak için uğraşıyoruz. Yönetim kadrolarımızdaki kadın üye sayımızı artırıyoruz. Bu ve benzeri etkinliklerle bu konuda üyelerimizi ve kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Biliyoruz ki ne kadar eşit olursak o kadar güçlü oluruz. Birlikten doğan bu kuvvetin, ülkemizi ve dünyamızı daha eşit bir yere döndürmesini yürekten arzuluyoruz. Hayat Birlikte Güzel!”

Küçükkayalar, konuşmasının ardından sahneye, BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu’nu davet etti. Eroğlu da, toplumsal cinsiyet eşitliğini tanımlayarak başladığı konuşmasında, 2021 yılında açıklanan Küresel Cinsiyet Eşitliği raporunda 156 ülke arasında Türkiye’nin 133. sıraya gerilediğini söyledi. Eroğlu, toplumsal yaşamda kadın ve erkeğin eşit olmasını hedeflediklerini kaydederek, “Emeğin cinsiyeti olmaz. Eşit hak, eşit maaş ve ayrımcılık gözetmeden kadının iş hayatında yer alması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sözlerimi mottomuz olan Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir sözüyle bitiriyorum.” dedi.

Kalder Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi ise, “Kadınlar olmazsa erkekler doğmaz. Hayat birlikte güzel, hayat sayınca güzel, hayat sevince güzel” ifadelerini kullandı.

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur da, bu yıl 5’incisini gerçekleştirdikleri Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi kapsamında her yıl artan sayıda katılımcı görmenin Yeşim ve Global Compact Türkiye adına büyük bir mutluluk yarattığını söyledi. Cesur, bundan sonraki süreçte Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’na yeni katılımcılar beklediklerini sözlerine ekledi.

Global Compact Network Türkiye Başkan Yardımcısı Elvan Ünlütürk de, “Toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadelemize artık “ama, fakat, lakin, aslında” gibi kelimeleri bırakıp samimiyetle yaklaşmamız gerekiyor. Yıllarca toplumsal cinsiyet eşitliği iş dünyası ve toplum için neden önemli diye konuştuk. Veriler sürekli artan verimliliğe, ekonomik getiriye ve ticari kaygılara cevap verdi. Toplumun gelişimine katkısına, tüm sürdürülebilir kalkınma hedeflerindeki çarpan etkisine odaklandık" dedi. Ünlütürk;

“Ancak unutmamalıyız. Kadın hakkı, insan hakkıdır. Bu alandaki eşitsizlikler de birer insan hakkı ihlalidir. Artık hepimizin samimiyetle nerede eksikliklerimiz olduğunu, nerelerde tıkandığımızı ortaya koymamız lazım. Yani önce objektif bir durum tespiti yapmalı; samimiyetle aynaya bakmalıyız. Ardından hedeflerimizi belirlemeli, yol haritamızı oluşturmalıyız.

Global Compact Türkiye olarak uyguladığımız programlar, sunduğumuz kaynak ve etkinliklerle şirketleri bu yolda destekliyoruz” diyerek devam etti.

Açılış konuşmalarının ardından organizasyon ve medya sponsorlarına Çağdaş Eğitim Kooperatifi Kır Çiçekleri Okusun Diye kampanyasına adlarına yapılan bağış sertifikası takdim edildi.

Daha sonra Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele Moderatörlüğünde gerçekleşen panele geçildi. Panelde ilk sözü alan Nike 360 Türkiye Ofis Direktörü Caner Soytaş, sporun dünyayı değiştirebileceğini belirterek, “Toplumu sporun gücüyle daha iyi noktalara taşımak hedefimiz var.” dedi. Nike’da kadın yönetici oranının direktörlük ve üst yönetimde 2025 yılında yüzde 45’e ulaşması hedefinin şimdiden neredeyse tutturulduğunu ve 2021’de bu oranın yüzde 43 seviyesine çıktığını söyledi.

Türk Prysmian Kablo CEO’su Ülkü Özcan ise, kendi iş serüvenini anlatarak başladığı konuşmasında, “Öğrenilmişlikle hareket ediyoruz. Oysa kadının farklı, erkeğin farklı yetenekleri var. Kadın-erkek konusunu çeşitlilik ve zenginlik yaratan bir ortak akıl olarak görüyorum” dedi. Farklılıkları destekleyince kapsayıcılığın geldiğini de kaydeden Özcan, “Kadın her alanda rol alabilir, elini kaldırdığı sürece” diye konuştu.

Borusan EnBW Enerji Finans ve Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aras da, toplumsal cinsiyet eşitliğine bu hızla 300 yılda ulaşılabileceğini ifade ederek, bunun da 3-3.5 nesil yapacağını söyledi. Aras, Borusan olarak kendilerinin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalarını da aktarırken, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Hane İçi Şiddet Rehberi yayınladıklarını da kaydetti.

Bursa Valiliği AB Proje ve Eğitim Koordinatörü Dr. Arzu Erdi ise işletmelerin toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yapacağı çalışmalarda AB fonlarından nasıl yararlanabileceğini dinleyenlere aktardı. Erdi, hedef kitlenin doğru belirlenmesinin fonlardan faydalanmada önemli bir unsur olduğunu da dile getirdi.

Geçen yılki zirveye katılan Hitachi Astemo adına söz alan insan kaynakları yöneticisi Hilal Kalenderoğlu, orta ve üst düzey yöneticilerde kadın sayısının yüzde 20 arttığını, toplam kadın sayısının da yüzde 50 artış gösterdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından katılımcılara, Çağdaş Eğitim Kooperatifi Kır Çiçekleri Okusun Diye kampanyasına adlarına yapılan bağış sertifikası takdim edildi.

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu hakkında;

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaları Bursa’ya taşımak ve iş dünyasında Bursa’yı bu konuda örnek il olarak konumlandırmak üzere 2016 yılında BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim koordinatörlüğünde, KalDer’in desteğiyle kuruldu.

Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Bursa Platformunda, farklı sektörlerden 37 WEPs (Kadının Güçlenmesi İlkeleri) imzacısı firma yer alıyor.

Platform, kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla ilgili paydaşları bir araya getirerek firmalar arası öğrenme süreçlerini desteklemek, kadının güçlenmesi prensiplerinin ülke çapında yayılımını sağlamak, iş dünyası olarak aile içi şiddete karşı ortak bir politika geliştirmek ve böylelikle de etkiyi arttırmak üzere çalışmalar yürütüyor.

Yorumlar (0)
16°
açık