KHG Mimarlık’a İtalya’dan büyük ödül

Tasarım dünyasının önde gelen ödüllerinden A Design Awards 2020’de Kültürel Miras ve Kültür Endüstrisi Tasarımı kategorisinde KHG Mimarlık’tan Dr Yüksek Mimar Işıl Gençoğlu’nun “Cunda Despot Evi Oteli Projesi” Altın Ödül sahibi oldu.

GÜNDEM 15.07.2020, 09:08
KHG Mimarlık’a İtalya’dan büyük ödül

Avrupa Birliği’nin en önemli ve kapsamlı tasarım yarışması olarak kabul edilen ve 2010 yılından beri Milano’da düzenlenen A’ Design Award and Competition, dünyanın en iyi tasarımlarını, tasarım konseptlerini, ürünleri ve hizmetleri ödüllendiren A’ Design Award & Competition’da bu yıl 107 ülkeden 105 farklı kategoride tasarımlar yarıştı.

Tasarım dünyasının önde gelen akademisyenleri, basın mensupları, yaratıcı tasarım profesyonelleri ve tecrübeli girişimcilerden oluşan uluslararası jüri, adayları tüm detayları göz önüne alarak dikkatlice değerlendirdi ve KHG Mimarlık Dr. Yüksek Mimar Işıl Gençoğlu’nun, bir restorasyon ve aynı zamanda yeniden işlevlendirerek dönüşüm içeriği de olan Cunda Despot Evi Oteli Proje’sini Kültürel Miras ve Kültür Endüstrisi Tasarım Ödülü kategorisinde Altın Ödül’e değer buldu.

Geçmişi 1862 yılına uzanan, ancak son yıllarda yok olmaya yüz tutmuş bir anıtsal eser olan Cunda Despot Evi, Mimar Işıl Gençoğlu tarafından projelendirilmiş ve 14 ay gibi kısa bir süre içinde restorasyonu, iç mekan uygulamaları ve peyzaj-çevre düzenlemeleri tamamlanarak günümüze otel olarak kazandırılmıştır. Gençoğlu, aldıkları bu ödülle ilgili olarak, “Tüm dünyanın içinden geçtiği bu zor günlerde İtalya’dan gelen bu ödül, bize büyük moral oldu, gururluyuz” yorumunu yaptı.

“CUNDA DESPOT EVİ SİMGESEL BİR YAPIDIR”

Cunda Despot Evi hakkında bilgi veren Gençoğlu, “Cunda Despot Evi, sahip olduğu özgünlük, belgesel değer, kimlik ve mimari özelliklerinden dolayı ‘tarihi anıtsal yapı’ niteliğinde bir kültür varlığı ve simgesel yapıdır. 1862 yılında, Cunda Adası’nda, Rumların yoğun yaşadığı dönemde, Rum Ortodoks Din adamı Agatonkiyans Gorikoryos (Despot) Yunanistan’ın devlet olduğu gün Rum halkının sevinçten verdiği bağışlardan kazandığı paralarla doğum yeri olan Cunda’ya gelerek sahildeki bu özel yapıyı inşa ettirmiştir. Yıllar içerisinde depremler, yangınlar, yağmalamalar geçiren bina, öksüzler yurdu ve ilkokul olarak kullanıldığı dönemde özgün yapıya yapılan uyumsuz müdahalelerle deformasyona uğramıştır. Metruk ve kullanılamaz bir hale gelen binanın 2015 yılında Kültür Bakanlığı’ndan Mİ-HA A.Ş.’ne kiralanmasıyla; KHG MİMARLIK olarak, tarihi simgesel yapının özgün dokusuna zarar vermeden, ‘Despot Evi’ni yeni organizasyon şemasıyla otel olarak tasarladık. Aynı zamanda restorasyon uygulama işini de üstlenerek, binayı yeni kimliğiyle güncel hayata kazandırdık” dedi.

Yorumlar (0)
20°
açık