Tarıma destek çağrısı
Tüm dünyayı ve ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs salgını birçok iş kolunu olduğu gibi, gıda sektörünü de derinden etkiledi.
İnsanların hastalığa yakalanmamak ve salgını yaymamak için evde kalıp, sosyal izolasyon uyguladığı bu dönemde, yaşamlarımızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz temel unsurların başında ise gıda geliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı önlemlere rağmen yanlış bilgilendirmeler ve paylaşımlardan dolayı köy yerlerinde yaşayan tarım işçilerinin çalıştırılmasında güçlükler yaşandığına dikkat çeken Şen, “Tam da ekim zamanının yaşandığı bu dönemde ortaya çıkan bu tip söylentiler, önümüzdeki dönem yaş meyve ve sebze temininde sıkıntılara sebebiyet verecektir” dedi.
Tarım ve gıda ürünleri ile girdilerin üretimi, işlemesi ve dağıtımı stratejik alanlardır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, salgına karşı, tarımsal işçilerin arazide de olsa maske, dezenfektan ve hijyen kurallarına uyarak çalışmasına izin vermiş ve bunlarla ilgili denetimlerini sürdürüyor.
Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve BALKANTÜRKSİAD Gıda Tarım Hayvancılık Çalışma Grubu Başkanı Sabriye Şen, Kovid – 19 virüsü salgını süresince küresel gıda ticaretinde ortaya çıkan aksaklıkların, ithalat ve ihracata dayalı ekonomilerdeki etkisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin bir şekilde ortaya çıkarak, günlük yaşamamızı etkileyeceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı önlemlere rağmen yanlış bilgilendirmeler ve paylaşımlardan dolayı köy yerlerinde yaşayan tarım işçilerinin çalıştırılmasında güçlükler yaşandığına dikkat çeken Şen, “Tam da ekim zamanının yaşandığı bu dönemde ortaya çıkan bu tip söylentiler, önümüzdeki dönem yaş meyve ve sebze temininde sıkıntılara sebebiyet verecektir” dedi.
“PLANLAMALAR İVEDİLİKLE YAPILMALI”
Mazot ve gübre masraflarının da çitçiyi bu dönemde ekim yapmamaya ittiğini ifade eden Şen, “Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan beklentimiz Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) karşılığı destek miktarlarını artırması yönündedir. Tarım ve gıda ürünleri ile girdilerin üretimi, işlemesi ve dağıtımı stratejik alanlardır. Bunların öncelikli olduğu artık görülmelidir. Fide, fidan gibi çoğaltma materyallerinin, kullanılacak girdilerin üretim ve dağıtımı için gerekli planlamaların ivedilikle yapılması, önümüzdeki aylarda yeterli ve makul fiyatlı tarım ve gıda ürünü bulabilmemiz için zorunludur” diye konuştu.
Tarım – gıda ve ilgili sektörlerin iş alanı yaratmadaki rolüne dikkat çeken Şen, çiftçilere yerel girdi temin etmenin, sağlıklı ürün üretimine devam edilmesini sağlayacağını söyleyerek, bu desteğin ülke geleceği için önemine vurgu yaptı.
Tarımda etkin bir planlama ve koordinasyonun sağlanması gerektiğinin altını çizen BALKANTÜRKSİAD Gıda Tarım Hayvancılık Çalışma Grubu Başkanı Sabriye Şen, sözlerini şöyle tamamladı; “Tarım, ekolojiye dayanan ve uygulamalarının doğaya bağlı bir takvime göre yapılması gereken sistemdir. Tohum ekim zamanını kaçırdığınızda ürün elde edemez ve tüm sezonu kaçırırsınız. Eğer yeterli yem üretmiyorsanız, mevcut hayvan varlığınız da yavaş yavaş elden çıkar. Tüm bunları göz önünde bulundurursak, zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde, çiftçilerimizin sağlıklı bir çevrede, sağlıklı ürünler üretmeleri yönünde desteklenmeleri şarttır. Temel gıda maddelerinden başlayarak, tarımsal üretimin girdi ihtiyaçlarının saptanması, gelecek sezonlar için ekim-dikim işlemlerinin teşvik edilmesi, ürün depolama ve dağıtım planlarının acilen yapılması ve tüm çiftçilerin desteklenerek faaliyetlerine devam etmelerinin sağlanması, tarım-gıda ürünleri ile yan ürünlerinin önümüzdeki günlerde topluma sunulabilmesi açısından elzemdir. Bunun için başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların hızla gerekli adımları atacağına inanıyoruz.”