Cizre ve Silopi’ye sera yapacaklar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Şırnak Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı.
Seracılık anlamında önemli çalışmaları olduğunu söyleyen TOBB Şırnak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayşe İskenderoğlu, "Bu bölgede seracılığa yatkın bir alan var. Biz de hem Silopi'de, hem Cizre'de seralar kuracağız. İmece usulü kooperatifler kuracağız. Çiçek seracılığı ilgilendiğimiz esas konu. Biliyoruz ki kadın isterse yapar. Biz de istiyoruz" dedi.
TOBB, 2007yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBBKGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.
TOBB ŞIRNAK KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU BAŞKANI AYŞE İSKENDEROĞLU
TOBB Şırnak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayşe İskenderoğlu, doğma büyüme Şırnaklı bir girişimci. 1977 yılında doğan İskenderoğlu, ilk olarak bir devlet dairesinde memur olarak çalışmaya başladı. Evlendikten sonra ise, işten ayrılan İskenderoğlu, "İki çocuğum oldu. Çocukları biraz büyüttükten ve okula başlattıktan sonra niye evde durduğumu sorgulamaya başladım. Ben evde duracak bir insan değildim" dedi. İskenderoğlu şöyle devam etti: "İlk aşamada halk eğitim kurslarına katılmak istedim. Halk eğitim o zamanlar elemeyle eğitimlere dâhil ediyordu. Bana ilk sordukları soru 'Eşiniz ne iş yapıyor' oldu. 'Devlet memuru' dedim. 'Sizin ne işiniz var' sorusunu yönelttiler. 'Eşimin devlet memuru olması, benim kendi ayaklarınım üstünde durmama engel mi' yanıtım verdim. Böyle başladı benim hikâyem... Eğitimler sürerken bir gün boş bü işyeri gördüm ve 'ne yapabilirimi' düşünmeye başladım. Kuaför açtım. Üç kuaför dükkânı açtım, ikisini kapattım. Sonrasında iç giyim mağazası açtım. Halen açık öğretimde sosyoloji okuyorum. Şimdi de üniversitede mantar tesisi kurduk. Mantar tesisi, Şırnak'ta üretimi olmayan bu ürün. Devamı da gelecek. Temizlik üzerine de iki adet bayiliğim var, tüm bu işler devam ediyor."
PROJELERİMİZ BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR
TOBB Şırnak Kadın Girişimciler Kurulu'nda ikinci dönem başkanlık görevini sürdürdüğünü belirten İskenderoğlu, kurulla ilgili şu bilgileri verdi: "İlk dönemimizde birçok nedenle çok kapsamlı çalışmalar yapamadık. Bölgenin o kadar çok sıkıntısı var ki, elimizden geldiğince her alana yönelmeye çalışıyoruz. Kadınlar, gençler, çocuklar, eğitim, hayatın her alanı bizim de alanımız. Eğitimlerle başladık. Girişimcilik eğitimi, finansal okuryazarlık eğitimi, paramı nasıl yönetirim eğitimleri... Bunların hepsini yaptık. Programların sonunda kadınların gelip sorular sorması, öğrendiklerine yeni bilgiler eklemesi o kadar hoşuma gidiyor ki... Elimize fırça alıp okul boyadığımız bile oldu. Burada aynı anda hem projeyi tasarlayan, hem de yürüten olmak zorundasınız. Biz de hedef odaklı çalıştığımız için elimizden ne gelirse, sorgulamadan yapıyoruz.”
CİZRE VE SİLOPİ'YE DE SERA YAPACAĞIZ
“Stantlar açtık, kendi paralarımızı kazandık. Yemek yarışmaları düzenledik. Artık bir başka boyuta geçeceğiz. Seracılık anlamında önemli bir çalışmamız var. Bu bölgede seracılığa yatkın bir alan var. Biz de hem Silopi'de, hem Cizre'de seralar kuracağız, imece usulü kooperatifler kuracağız. Çiçek seracılığı ilgilendiğimiz esas konu. Biliyoruz ki kadın isterse yapar. Biz de istiyoruz. Yalan zamanda Sunak Lider Kadınlar Derneği'ni de kurduk, iki AB projemiz var, hızlı başladık. Bunlardan biri üniversitede kadın girişimciler için bir kuluçka merkezi kurulması. Bunun için çalışıyoruz. Ayrıca tüketici hakları için de bir proje yapacağız. Üniversitede kendi atölyelerimizi kurmak istiyoruz. Yurtdışına açılma da hayallerimiz arasında. Heyecanlı bir ekibiz. Bazen gece yarıları birbirimize telefon açıyoruz, 'Aklıma böyle bir şey geldi, ne dersin' diye. Ne fikirler, ne projeler bir bilseniz. Son söz olarak da bize destek veren isimlere teşekkür etmek istiyoruz. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Osman Geliş'e, üniversite rektörümüz Emin Erkan'a verdikleri tüm destekler için sonsuz teşekkür ediyoruz. Odamızın genel sekreteri Cihat Sakın'a, TOBB'dan Batuhan Bey'e, Handan Hanım'a da sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu büyük bir sivil toplum kuruluşu. Biz de bunun içinde olmaktan gurur duyuyoruz. Toplantılara gidip gelirken, tartışmalara, projelere dâhil olurken, ufkunuz genişliyor. Ben burada çok şey öğrendim ve çok keyif aldım. Keyif almaya da devam ediyorum."
NASIL GİRİŞİMCİ OLDULAR?
Emel Erkan “Aslen Şırnaklıyım. Eşim iflas ettikten sonra girişimci oldum. Başlangıçta bir kadın kuruluşunda 6 ay gönüllü çalıştım. 6 ayın sonunda asgari ücretle işe gireceğimi düşünüyordum ama 'İşe alamayız' dediklerinde bir yıkım yaşadım. İş aramaya başladım. Tam da o dönemlerde bir firma güzellik merkezi açacaktı ve güvenilir birini arıyorlardı. Talip oldum. İstanbul -Şırnak arası eğitimlere katıldım ve 1.5 yılın sonunda güzellik merkezini açtık. Bir süre sonra da firmanın cihazlarını satın alarak dükkânımın sahibi oldum. İki dönemdir de burada kadın girişimcilik kuruluna devam ediyorum. Öğrenci yetiştiriyorum 8. yılımı bitirdim. Ayşe Hanım'la mantar tesisimizi kurduk, ilk hasadımızı toplayacağız, iyi ki de girişimci olmuşum. Arkadaşlarıma da destek oluyorum, rol model olmaya çalışıyorum. Çocuklarım da üniversite okudular, şimdi girişimci olmak istiyorlar.”
Selma Dalkılıç: “1979 doğumluyum ve 3 çocuğum var. Eşim vefat etti. Bir gün Emel Hanım'a sohbete gittiğimde, üniversitede girişimciler için olan çalışmalardan bahsetti ve ben çalışmaya başladım. Şu anda üniversitede 3. yılım. Mantı yapıyorum, içli köfte gözleme yapıyorum, üniversitenin kafeteryasını işletiyorum. İşe girdikten sonra araba kullanmasını öğrendim. Kazandığım parayı da borsada değerlendiriyorum. İlerleyen dönemlerde bir tavuk çiftliği veya hayvan çiftliği açtırmak istiyorum.”
Gül Uçar: “1995 Şırnak doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. Üniversiteden sonra ailenin devlette iş bulmak gibi bir beklentisi oluyor. Ama ben devlet memurluğunu hiç düşünmedim. Çok zorlamaları sonucunda en son KPSS'ye girdim ve 1 ay devlet memurluğu da yaptım. Ama yapamayacağımı görünce, istifa ettim. 2010 yılında kendi işimi kurdum. Kırtasiye malzemelerim oldum olası çok severim. Kırtasiyeden başlamak istedim. Şırnak'a bir kırtasiye açtım. Ailem de bu fikri destekledi ama kimseden destek almadım. Kredi çektim, işyeri açtım. 2014'te ise, inşaat işine girdim. Ağabeyim müteahhitti, ben de bu işlere girdim. İhaleyle aldığım işler oldu. Ondan aldığım destekle işlerimi yürütüyorum. Kız kardeşimi de girişimci yaptık. 0 da inşaat sektöründe bizimle çalışıyor. Farklı projeler üzerinde çalışıyorum. Yeni dönemde, yap-sat işine girmeyi de düşünüyorum.”
Nezahat Bahşiş: Evliyim, iki çocuğum var. Annemden gelen destekle işe başladım. Eşim galeri işinde iflas etti. Bir süre sonra ben de tuhafiye dükkânı açtım. Kardeşinim taş fırın ekmek fabrikası vardı. Ortağı gidince ben ortak oldum. Ama yürümedi. Daha sonrasında eşimle ortak bir şirket kurduk, halen askeriyeye gıda veriyoruz.”
Fatma Uysal: 4 çocuk annesiyim. 1972 doğumluyum. 13 yaşındayken Iğdır'a yerleştim. Eşim lokanta işletiyordu, ben de bağ ve bahçeyle ilgileniyordum. Eşimin iflasından sonra geri geldik. Çocuklar da okuyorlar. Ne yapalım dedik ve kebap evi açtık. Ben de yemek yapmaya başladım. Ev yemeklerim de beğeniliyordu. İki üç yıl çok güzel gitti, sonra terör nedeniyle sıkıntı yaşamaya başladık. Biz de bir süre Cizre'ye gittik ve 9 ay orada kaldık. Bir süre önce Şırnak'a geri geldik, işlerimizi yeniden organize ettik. İçli köfte, mantı, serbidev gibi yemekler yapıyoruz. Kısa süre önce de yerel lezzetler yarışmasına katıldım.