2024-10-02 23:30:53

Türkiye’de Sürdürülebilir Ormancılık

Berrin ÖZÇELİKLER

02 Ekim 2024, 23:30

Dünya üzerindeki ve tabii ki ülkemizdeki ormanlar, biyolojik çeşitliliği korumanın yanı sıra, çeşitli endüstriler için vazgeçilmez bir kaynak olan orman ürünlerini sağlar. Orman meyveleri ve mantarların yanı sıra ahşap, kâğıt, karton, ilaç hammaddeleri, reçineler ve daha pek çok ürün ormanlardan elde edilir.

Bu sebepledir ki sürdürülebilir orman yönetimi, ormanların kaynaklarının dengeli bir şekilde kullanılmasını ve gelecek nesiller için korunmasını amaçlar. Bu yaklaşım, ağaçların kesilirken yeniden dikilmesini, ormansızlaşmayı önlemeyi, su kaynaklarını korumayı ve biyoçeşitliliği desteklemeyi içerir. Sürdürülebilir ormancılık uygulamaları, orman ekosistemlerinin sağlığını sürdürmeye yardımcı olur.

Ormanların aşırı kullanımı, biyoçeşitliliğin kaybına, toprak erozyonuna ve su kaynaklarının kirlenmesine yol açabilir. Sürdürülebilir ormancılık uygulamaları, bu olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı olur.

OGM’nin 2019 yılı SOY raporuna göre günümüzde, “Sürdürülebilir Orman Yönetimi” (SOY), modern ormancılığın temelini teşkil eden önemli bir kavram haline gelmiştir. Bu kavram sadece mal ve hizmetlerin akışını değil, aynı zamanda ekosistemin iyileşme gücünü de ifade eder. SOY, ormanların çoklu kullanımı ve fonksiyonları (örneğin, odun üretimi, odun dışı orman ürünlerinin toplanması, rekreasyon, toprak ve su kaynaklarının korunması, biyolojik çeşitliliğin korunması, karbon bağlama) ile ilişkilidir. Şimdi ve gelecekte toplumların yararına olacak şekilde ormanların sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik değerlerinin sürdürülmesini ve zenginleştirilmesini hedefler.

SOY kavramı, son yirmi yıl içerisinde uluslararası anlaşmaların ve orman politikası müzakerelerinin ayrılmaz bir bileşeni haline gelmiştir.

Türkiye, ormancılık alanındaki uluslararası sürecin aktif üyelerinden biridir. Ülkemiz, Birleşmiş Milletler çerçevesinde yürütülmekte olan bütün müzakerelere katılım sağlamakta, bu müzakerelerde alınan kararları uygulamaya çalışmaktadır.

Ormansızlaşmanın önlenmesi ve ormanların ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlarını, bizler ve gelecek nesiller için sürdürmesini amaçlayan bu süreçlerde, sürdürülebilir orman yönetimi kriter ve göstergelerinin özel bir önemi vardır.

Sürdürülebilir orman yönetimi bağlamında yapılacak her türlü faaliyetin orman kaynakları üzerindeki etkilerinin hangi kriterler üzerinden izlenilmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması gerektiği, önemli bir çalışma alanını oluşturmuştur. Ülkemiz, bu bağlamdaki faaliyetlerini Forest Europe sürecine uyumlu bir şekilde yürütmektedir.

Umarız, toplumumuzun tüm kesimleri, “Dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan emanet aldık” anlayışında olur ve sürdürülebilir bir dünya için üzerine düşen görevi layıkıyla yapar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.